Üyelik Girişi
fenciyim
Site Haritası
             Çevre Etkenlerinin Kalıtımdaki Rollerine Örnekler

Bir canlıda karakterlerin oluşumunu genetik yapı ve çevre koşulları etkiler. Canlıda görülen özelliklerin bazıları sadece kalıtsal olmasına rağmen, bazıları kalıtım ve çevrenin karşılıklı etkileşimiyle ortaya çıkabilir.Farklı ortamlarda yetiştirilen tek yumurta ikizlerinde boy, kilo, zekâ seviyesi gibi özelliklerde farklılık   olduğu gözlenmiştir.   

Modifikasyon

Ortam şartlarının etkisiyle, canlının dış görünüşünde meydana gelen, geçici değişikliklere modifikasyon denir. Modifikasyona ışık, ısı, besin, nem gibi çevre koşulları sebep olur.Modifikasyona sebep olan çevre koşulları ortadan kalktığında modifikasyonda ortadan kalkar.En belirgin modifikasyonlar şunlardır:Bir kovanda döllenmiş yumurtadan çıkan arı larvası bal ve çiçek tozuyla beslenirse işçi arı, arı sütüyle beslenirse kraliçe arı olur.Çuha çiçekleri 30–35°C sıcaklıkta beyaz, 15–20°C’de kırmızı çiçek oluşturur.İnsan teni güneşte bronzlaşarak renk değiştirir.Himalaya tavşanının kulak, kuyruk ve ayak tüyleri kışın siyah, yazın beyaz olur.Işıksız ortamda yetiştirilen fidelerin renksiz olup, ışıklı ortamda klorofil sentezleyerek yeşil olması  

 

  Mutasyon

DNA’nın yapısında meydana gelen değişmeye mutasyon denir.Mutasyona çoğunlukla, radyasyon, kimyasal maddeler, sıcaklık, kanserojenler, pH değişikliği gibi dış faktörler sebep olur. Nadiren DNA’nın kendini kopyalaması esnasında mutasyon gerçekleşebilir.Canlının vücut hücrelerinde meydana gelen mutasyonlar sonraki nesillere aktarılmaz. Üreme hücrelerindeki mutasyonlar yavruya aktarılır.Mutasyon DNA yapısında meydana gelen bir bozulma olduğundan sonuçları genellikle olumsuzdur.Mutasyon canlının iç, dış yapısında ve vücut fonksiyonlarında bozulmalara sebep olur.

Mutasyon, gen ve kromozom mutasyonu olmak üzere ikiye ayrılır.  

                                                                                                                    

 Gen (Nokta) Mutasyonu

Gen mutasyonu bir DNA molekülünün belli bir yerinde meydana gelen değişmedir.

 Kromozom Mutasyonu

Kromozomlardan bir parçanın kopması, kopan parçanın ters dönerek bağlanması veya yerine başka bir parça bağlanması gibi durumlarda ortaya çıkan mutasyona kromozom mutasyonu denir.

Hücre bölünmesi sırasında ortaya çıkan kromozom sayısındaki artma veya azalmada kromozom mutasyonudur.

                             Suna gülçek-ders notlarım-www.fenciyim.com

            




0 Yorum - Yorum Yaz
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam449
Toplam Ziyaret1765642
Saat
Takvim
Hava Durumu