Üyelik Girişi
fenciyim
Site Haritası

      BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI

 

      *Besin zinciri Üreticiler, Tüketiciler ve Ayrıştırıcılar olmak üzere üç canlı grubundan oluşur.

      *Üreticiler, fotosentez yaparak kendi besinini kendisi üreten canlılardır.

Fotosentez: Kloroplast bitki hücresinde besin üretiminden sorumlu organeldir. Bu organelde bitkiye yeşil rengini veren klorofil molekülü bulunur. Bu organellerde su ve karbondioksitin kullanılıp ışık enerjisi yardımıyla besin(glikoz) ve oksijen elde edilmesine fotosentez adı verilir.

       Klorofil ışık enerjisini besin yapmak için kullanacağı  kimyasal enerjiye çevirir.

 

·         Fotosentez olayı sadece bitkilerde görülmez, Hücresinde klorofil bulunan algler ve bazı bakteriler(siyanobakteriler)fotosentez yaparlar.

·         Bitkilerin fotosentez yapıp yapmadıklarını anlamakiçin yapraklarına iyot çözeltisi damlatılır. İyot nişastanın ayracıdır ve nişasta da mavi mor renk verir

Bitkilerde fotosentez sonucu oluşan glikoz yaprak tanişasta olarak depolanır. Yaprağa iyot çözeltisi damlatıldığında renk oluşuyorsa bitki fotosentez yapıyor demektir.

·         Işık şiddetinin yeterli olduğu yapay ışık kaynaklarında da fotosentez yapılabilir. Işık şiddeti arttıkça fotosentez hızı artar. Yeşil yaprak yeşil ışığı yansıttığı için fotosentez en yavaş yeşil ışıkta gerçekleşir.

 

      *Üreticiler fotosentez yaparak yeryüzündeki tüm canlıların besin ve enerji ihtiyacını karşılarlar.

      *Üreticiler ışığın olmadığı ortamlarda fotosentez yapamazlar. Bitkiler gündüz fotosentez ve solunum, gece ise sadece solunum yaparlar.

                                Alıntı




0 Yorum - Yorum Yaz
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam342
Toplam Ziyaret1754380
Saat
Takvim
Hava Durumu