Üyelik Girişi
fenciyim
Site Haritası
                 ENERJİ KAYNAKLARI VE GERİ DÖNÜŞÜM

 

                    

Yenilenemez Enerji Kaynakları

 

 *     Fosil yakıtlar ve nükleer enerjiden elde edilen radyoaktif elementler yenilenemez enerji kaynaklarıdır. Bu kaynakların oluşumu ve kullanıldıklarında yenilenmeleri çok uzun sürede gerçekleştiği için yenilenemez enerji kaynakları olarak adlandırılır.

 

Fosil yakıtlar:

 Doğalgaz, kömür ve petrol fosil yakıtlardır.

 

Nükleer Enerji:

Nükleer güç santralinde uranyum, plütonyum gibi radyoaktif elementler kullanılarak elektrik enerjisi elde edilir. Bu olay gerçekleşirken aynı zamanda radyoaktif atıklar da oluşur. Radyoaktif atıklar dışarıya radyasyon geçirmeyen özel kasalara konularak yerin derinliklerine gömülür. Isınma ve enerji üretimi için kullanılan fosil yakıtlar kullanıldığında kükürt dioksit (SO2), azot oksitleri (NO veya NO2), ozon (O3), kurşun (Pb) gibi hava, su ve toprağın kirlenmesine yol açan atıklar açığa çıkar.

Yenilenebilir Enerji Kaynakları

 

       *Hidroelektrik, rüzgâr, jeotermal kaynaklar, güneş ve biyokütle, yenilenebilir enerji kaynaklarına örnektir.

 

Hidroelektrik enerjisi:

Suyun potansiyel enerjisinin önce hareket enerjisine sonra da elektrik enerjisine çevrilme olayıdır.  

Rüzgar Enerjisi:

Rüzgar jeneratörleri ile elektrik enerjisi elde etmedir. Jeotermal Enerji: Latincede “Jeo” yer, “termal” ısı anlamına gelir. Eski çağlardan bu yana jeotermal enerjinin ilk kullanım alanları kaplıcalardır. Jeotermal enerjiden evlerin ve seraların ısıtılması, dokumasanayisi, konservecilik gibi daha birçok alanda yararlanılır. Jeotermal enerji kullanımı çevreye ve atmosfere atık madde verilmesine neden olmaz.  

Güneş Enerjisi:

Güneş; rüzgârların oluşması, suyun hareketi, bitkilerin büyümesi gibi birçok olayın gerçekleşmesini sağlar. Ülkemizin coğrafi konumu güneş enerjisinden yararlanmak için oldukça elverişlidir.

 

Biyokütle (Bitki ve Hayvan Atıkları) Enerjisi:

Bitki ve hayvan atıklarından yararlanılarak elde edilen enerji biyokütle enerjisi olarak adlandırılır. Bitkilerden biyodizel, biyoetanol elde etmek ise modern yöntemlerin kullanıldığı uygulamalardır. Biyokütle enerjisi elde edilecek atıklar ve kalıntılar, güç santraline getirilir. Burada atık çukuruna boşaltılır ve yakılır. Yanma sırasında ortaya çıkan sıcak gazlar çeşitli işlemlerden geçirilerek elektrik enerjisi üretmek için kullanılır. Biyokütleden enerji elde etmenin başka bir yolu da atık ve kalıntıları, bekletme tanklarında çürümeye bırakmaktır. Bu tanklarda çürüyen atıklardan metan gazı üretilir. Bu gaz, daha sonra ısıtma amacıyla yakılır.

                                            Alıntı.




0 Yorum - Yorum Yaz
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam203
Toplam Ziyaret1762720
Saat
Takvim
Hava Durumu